Erbicid pe baza de quizalofop-p-etil, pentru buruieni monocotiledonate

Omologat in Romania cu certificat de omologare nr:2318/13.02.2004

Ce este Element 5 CE si pentru ce se foloseste?

Este un erbicid graminicid selectiv cu actiune sistemica. Se aplica pe buruienile monocotiledonate anuale si perene rasarite. Dupa aplicare este absorbit prin frunze si translocat in varfurile de crestere ale radacinilor si rizomilor pe care le usuca, ducand in final la uscarea intregii plante.

Primele semne de ingalbenire ale buruienilor sunt vizibile dupa 3 zile de la aplicare, iar dupa aproximativ 10 zile frunzele se necrozeaza si buruienile se usuca.

Cand si cum se aplica Element 5 CE ?

Se aplica in perioada de crestere activa a buruienilor, cand acestea au intre 3 si 6 frunze (5 – 15 cm). Erbicidul combate numai buruienile rasarite la momentul aplicarii. Absorbtia erbicidului in planta incepe imediat dupa stropire si dureaza cateva ore, in functie de starea de vegetatie a buruienilor si de conditiile atmosferice. Daca temperatura aerului este scazuta sau daca buruienile sunt afectate de seceta si stomatele frunzelor inchise, absorbtia se va produce mai greu si efectul erbicidului poate fi mai redus.

Element 5 CE nu se absoarbe prin radacini, produsul care a ajuns pe sol nu mai are efect. Lipsa de remanenta pe sol face ca erbicidul sa nu solicite un interval de pauza pana la infiintarea culturii urmatoare.

Unde se aplica Element 5 CE ?

Se poate aplica pe terenuri cultivate sau necultivate, infestate cu buruieni graminee. Deoarece nu este selectiv pentru culturile cerealiere, se va avea in vedere protejarea acestora impotriva contactului direct sau a derivei (driftului), care poate proveni de la culturile invecinate in timpul erbicidarii. In astfel de situatii se va evita aplicarea produsului pe timp de vant.

Pentru culturile dicotiledonate (cu frunza lata) produsul este selectiv si nu afecteaza plantele, chiar daca au intrat in contact direct cu solutia de stropit. Pentru culturile joase se va tine cont ca frunzele pot acoperi o parte din buruienile graminee, care in felul acesta nu vor fi atinse de erbicid si pot ramane necombatute.

Culturi la care produsul manifesta selectivitate:

Rapita Soia Varza Morcov Tomate
Cartof Mazare Conopida Salata Ardei
Floarea soarelui Fasole Ridichi Spanac Vinete
Sfecla Lucerna Telina Dovlecel Ceapa
Vita de vie Capsun Patrunjel Pepeni Usturoi
Pomi fructiferi Arbusti foiosi Cicoare Tutun Praz

Recomandari de utilizare:
Element 5 CE se va aplica atunci cand buruienile graminee au rasarit in numar cat mai mare iar buruienile perene nu au depasit faza de inflorire. Cantitatea de solutie recomandata la hectar este de 150 – 300 L.

Principalele buruieni combatute:

Monocotiledonate anuale:Alopecurus myosuriodes – Coada vulpii; Digitaria sanguinalis – Meisor; Echinochloa crus-gali – Iarba barboasa; Lolium spp. – Reigras; Panicum spp. – Mei; Setaria spp. – Mohor; Avena spp. – Ovazcior; Bromus spp. – Obsiga; Eleusine spp.

Monocotiledonate perene: Agropyron repens – Pir tarator; Cynodon dactylon – Pir gros; Sorgum halepense – Costrei; Imperata cylindrica; Pennisetum spp.; Paspalum spp.; Phalaris arundinacea; Panicum spp.

Stadiul omologarilor produsului in Romania:

Cultura Buruienile combatute Doza
RAPITA
(postemergent)
Buruieni monocotiledonate anuale inclusiv samulastra de cereale 0,75 l/ha
FLOAREA SOARELUI
(postemergent)
Buruieni monocotiledonate anuale inclusiv sorg din samanta 0,75 l/ha
Buruieni monocotiledonate perene inclusiv costrei din rizomi 1,5–1,75 l/ha

Alte recomandari:
Se va evita aplicarea pe o vreme instabila cand pot surveni precipitatii in primele 5-6 ore.
Se va evita aplicarea pe timp de vant pentru ca produsul poate fi deviat pe culturile vecine.
Dupa erbicidare se curata pompa si se spala rezervorul pentru a elimina urmele de erbicid.
Element 5 CE se poate aplica si numai pe vetre de buruieni, cu pompa de spate cu o concentratie a solutiei de 0,75 % (75 ml in 10 l apa).
Erbicidul Element 5 CE nu lasa reziduuri si remanenta in sol si nu solicita timp asteptare de la aplicare pana la infiintarea unei culturi.

Download-uri: