Erbicid pe baza de fluazifop-p-butil, pentru buruieni monocotiledonate

Omologat in Romania cu Certificatul de Omologare nr. 2708/11.06.2007

Ce este Tiger P si pentru ce se foloseste?

Este un erbicid graminicid sistemic, utilizat pentru combaterea buruienile monocotiledonate anuale si perene rasarite. Este selectiv pentru culturile cu frunza lata. Dupa aplicare este absorbit rapid prin frunze si translocat in varfurile de crestere ale radacinilor si rizomilor pe care le usuca. Primele semne apar la circa 48 de ore de la aplicare, cand buruienile inceteaza sa mai creasca, apoi se inrosesc si in final se usuca incepand de la varf catre baza. Uscarea devine evidenta cam la doua saptamani de la aplicare iar combaterea completa a buruienilor perene cam la 3-4 saptamani.

Tiger P apartine grupei de erbicide ariloxiphenoxi propionati, iar substanta activa actioneaza prin inhibarea acetil-CoA-carboxilazei.

Cand si cum se aplica Tiger P?

Perioada optima de aplicare este atunci cand buruienile au o crestere activa si au intre 3 si 6 frunze (5 – 15 cm). La costrei se inregistreaza eficacitate buna chiar si la inaltimea buruienii de 25 cm. Erbicidul combate numai buruienile rasarite la momentul aplicarii.

Absorbtia erbicidului in planta incepe imediat dupa stropire si dureaza cateva ore, in functie de starea de vegetatie a buruienilor si de conditiile atmosferice. Daca temperatura aerului este scazuta sau daca buruienile sunt afectate de seceta, absorbtia se va produce mai greu si efectul erbicidului poate fi diminuat.

Tiger P nu se absoarbe prin radacini, produsul care a ajuns pe sol nu mai are efect. Lipsa de remanenta pe sol face ca erbicidul sa nu solicite un interval de pauza pana la infiintarea culturii urmatoare.

Unde se aplica Tiger P?

Se poate aplica pe terenuri cultivate sau necultivate, infestate cu buruieni graminee. Deoarece nu este selectiv pentru culturile cerealiere, se va avea in vedere protejarea acestora impotriva contactului direct sau a derivei (driftului). In astfel de situatii se va evita aplicarea produsului pe timp de vant.

Pentru culturile dicotiledonate (cu frunza lata) produsul este selectiv si nu afecteaza plantele, chiar daca au intrat in contact direct cu solutia de stropit.

Culturi la care produsul manifesta selectivitate:

Rapita Soia Varza Morcov Tomate
Cartof Mazare Conopida Salata Ardei
Floarea soarelui Fasole Ridichi Spanac Vinete
Sfecla Lucerna Telina Dovlecel Ceapa
Vita de vie Capsun Patrunjel Pepeni Usturoi
Pomi fructiferi Arbusti foiosi Cicoare Tutun Praz

Recomandari de utilizare:

Tiger P se va aplica atunci cand buruienile graminee au rasarit in numar cat mai mare iar buruienile perene nu au depasit faza de inflorire. Cantitatea de solutie recomandata la hectar este de 150 – 300 L.

Principalele buruieni combatute:

Monocotiledonate anuale: Alopecurus myosuriodes – Coada vulpii; Digitaria sanguinalis – Meisor; Echinochloa crus-gali – Iarba barboasa; Lolium spp. – Reigras; Panicum spp. – Mei; Setaria spp. – Mohor; Avena spp. – Ovazcior; Bromus spp. – Obsiga; Eleusine spp.

Monocotiledonate perene: Agropyron repens – Pir tarator; Cynodon dactylon – Pir gros; Sorgum halepense – Costrei; Imperata cylindrica; Pennisetum spp.; Paspalum spp.; Phalaris arundinacea; Panicum spp.

Stadiul omologarilor produsului in Romania:

Cultura Buruienile combatute Doza
FLOAREA SOARELUI
(postemergent)
Buruieni monocotiledonate anuale inclusiv sorg din samanta 0,8 l/ha
Buruieni monocotiledonate perene inclusiv costrei din rizomi 1,0 – 1,3 l/ha
SOIA
(postemergent)
Buruieni monocotiledonate anuale  inclusiv sorg din samanta 0,8 l/ha
Buruieni monocotiledonate perene inclusiv costrei din rizomi 1,0 – 1,3 l/ha

Alte recomandari:
Se va evita aplicarea pe o vreme instabila cand pot surveni precipitatii in primele 4-5 ore.
Dupa erbicidare se curata pompa si se spala rezervorul pentru a elimina urmele de erbicid.
Tiger P se poate aplica si numai pe vetre de buruieni, cu pompa de spate cu o concentratie a solutiei de 0,70 % (70 ml in 10 l apa).
Erbicidul Tiger P nu solicita timp de asteptare de la aplicare pana la infiintarea urmatoarei culturi dicotiledonate. Culturile monocotiledonate se recomanda a se infiinta la cca. 3 luni de la aplicarea erbicidului.
La prepararea solutiei se umple rezervorul masinii de stropit cca. trei sferturi cu apa, apoi se adauga doza de Tiger P. Sistemul de agitare al solutiei trebuie sa fie in functiune.

Download-uri: