Fungicid sistemic cu actiune rapida

Ce este Propi 25 EC

Propi 25 EC este un fungicid sistemic din familia triazolilor, cu efect preventiv si curativ asupra unui spectru larg de boli. Dupa aplicare este preluat rapid in planta prin frunze si transportat acropetal prin vasele lemnoase catre toate organele verzi. Propiconazol interfereaza in procesul de biosinteza a ergosterolului si intrerupe functiile membranei celulare ale ciupercii patogene.

Propi 25 EC aderă foarte bine pe frunze şi asigura o perioada de protectie de 10-14 zile, in functie de presiunea de infectie si conditiile meteorologice.

Cand si cum se aplica Propi 25 EC

In functie de situatie se poate aplica preventiv sau curativ. Preventiv se aplica la avertizare, atunci cand conditiile de cultura si ale mediului inconjurator sunt favorabile aparitiei infectiei. Curativ se aplica dupa aparitia infectieie pentru stoparea infectiei. Tratamentele se aplica dimineata sau seara, pentru a se evita temperaurile ridicate. Nu se recomanda a se folosi apa foarte rece precum si apa poluata. Nu se aplica pe timp de vant. Se va urmari ca dupa tratament sa nu existe semne de ploaie pe o perioada de minimul 4-6 ore, pentru ca produsul sa se poata transloca in planta. Volumul de solutie recomandat este de 100 – 300 L/ha

Unde se aplica Propi 25 EC?

Se foloseste pentru combaterea bolilor la cereale, rapita, sfecla si graminee furajere.
La cereale cel mai potrivit moment pentru aplicare este inainte de faza de coacere in lapte, pentru prevenirea si combaterea bolilor foliare si ale spicului. Tratamentul se aplica preventive sau imediat dupa ce apare infecta. In cazul unor conditii meteorologice favorabile raspandirii bolii, se recomanda repetarea tratamentului.
In functie de agentii patogeni sau daunatori se poate aplica singur sau in amestec cu alte produse fungicide si insecticide.
La rapita se recomanda aplicarea imediat ce a aparut infectia. La sfecla de zahar se pot face si doua tratamente la un interval de 21 zile intre stropiri. La graminee furajere tratamentele incep primavara la aparitia bolii

Stadiul omologarilor pordusului in Romania:

Cultura Agentul pathogen Doza de utilizare ( l/ha) Numărul max. de tratamente Timp de pauză (zile)
Grau Septoria tritici
Septoria nodorum
Puccinia recondite
Puccinia striiformis
Cladosporium spp.
0,5 2 35

Orz,

Ovaz,

Secara

Puccinia recondite
Puccinia striiformis
Cladosporium spp.
0,5 2 35
Sfecla de zahar Ramularia betae 0,5 2 28
Graminee furajere
si culture semincere
Erysiphae spp.
Rhynchosporium spp.
Puccinia spp.
0,5 1 28-35
Rapita Pyrenopeziza brassicae 0,5 1 28

Download-uri: