Fungicid pe baza de tebuconazol pentru combaterea bolilor foliare

Omologat in Romania cu certificat de omologare nr: 2298/16.12.2004

Ce este Tebusha 250 EW si pentru ce se foloseste?

Este un fungicid sistemic din grupa triazolilor cu spectru larg de combatere. Este formulat ca emulsie in apa (EW) si are actiune protectiva, preventiva si curativa. Asigura protectie indelungata. Dupa aplicare produsul este preluat prin frunze si distribuit uniform prin xilem in intreaga planta, reducand asfel riscul spalarii. Actioneaza prin blocarea formarii ergosterolului care intra in componenta peretelui celular al ciupercilor patogene care astfel nu se mai pot dezvolta. Nu este fitotoxic la dozele recomandate.

Cand si cum se aplica Tebusha 250 EW?

In functie de situatie se poate aplica preventiv sau curativ. Preventiv se aplica la avertizare, atunci cand conditiile de cultura si ale mediului inconjurator sunt favorabile aparitiei infectiei. Cand primele simptome ale infectiei pe plante sunt deja aparute, Tebusha 250 EW se va aplica curativ. Datorita efectului sistemic de patrundere si distribuire rapida in planta, evolutia bolii poate fi stopata iar urmatoarele cresteri vegetative vor fi sanatoase.

Tratamentele se aplica dimineata sau seara, pentru a se evita stropirea plantelor cand temperaurile sunt ridicate iar stomatele frunzelor inchise. Nu se recomanda a se folosi apa foarte rece precum si apa din diverse surse cu grad ridicat de poluare. Calitatea tratamentului este diminuata atunci cand se aplica pe timp de vant. Se va urmari ca dupa tratament sa nu existe semne de ploaie pe o perioada de minimul 4-6 ore, pentru ca produsul sa se poata transloca in planta. Nu se vor efectua tratamentele in preajma recoltarii sau in perioada recoltarii. Operatorii vor purta echipament corespunzator iar produsul si ambalajele vor fi gestionate conform cu reglemantarile in vigoare.

Unde se aplica Tebusha 250 EW?

Se foloseste pentru combaterea bolilor la rapita, cereale, vita de vie si mar.

La rapita se poate aplica atat toamna cat si primavara. Toamna pe langa efectul de prevenire si de combatere a bolilor (Phoma lingam), tratamentul are si efect de regulator de crestere, ducand la diminuarea pericolului de emitere a tulpinilor si astfel la cresterea rezistentei plantelor la iernare. Tratamentul trebuie facut in faza de 4-6 frunze formate. Primavara pentru combaterea putregaiurilor si a fainarii, tratamentele se aplica la avertizare pana la inceperea infloritului. Atat toamna cat si primavara se poate trata odata cu erbicidarea daca cele doua lucrari coincid ca moment de aplicare, produsul fiind compatibil in amestec cu majoritatea erbicidelor utilizate la rapita.

La grau Tebusha 250 EW se poate utiliza pentru primul tratament executat de obicei primavara odata cu erbicidatul, pentru combaterea in principal a fainarii. Daca pentru primul tratament s-a folosit alt produs, Tebusha 250 EW se poate aplica la tratamentul al doilea, pentru prevenirea si combaterea bolilor foliare si ale spicului. In functie de agentii patogeni se poate aplica singur sau in amestec cu alte produse fungicide. De asemenea poate fi aplicat in amestec cu insecticidele folosite pentru combaterea plosnitei, afidelor, etc. Atunci cand amestecul contine si un fertilizatnt foliar este recomandat sa se faca in prealabil un test de compatibilitate.

La mar Tebusha 250 EW
se poate aplica singur sau poate fi un partener excelent cu alte fungicide pentru combaterea fainarii si a rapanului. Cantitatea de apa difera in functie de varsta plantatiei si de sistemul de cultura. Se aplica in principal dupa inflorire, in perioada formarii si cresterii fructelor. Se recomanda alternarea cu alte produse din grupe chimice diferite.
La vita de vie se aplica de 1-2 ori pentru combaterea fainarii, atat inainte cat si dupa inflorit. Se poate aplica in amestec cu fungicide pentru combaterea manei si a putregaiului cenusiu , cu exceptia celor puternic alcaline.

Stadiul omologarilor produsului in Romania:

 Cultura

Organism tinta

Doza

Grau Boli foliare si ale spicului Ersyphe graminis (fainarea graului) Puccinia spp.  (rugina galbena), Septoria spp. (septorioza), Fusarium spp (fuzarioza spicelor), Helminthosporium sp. (sfasierea frunzelor)

0.5 l/ha

Rapita Putregaiul uscat sau fomoza  (Phoma lingam)
Putregaiul alb al tulpinilor (Sclerotinia sclerotiorum)
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)
Fainarea rapitei (Erysiphae comunis)
Alternarioza rapitei (Alternaria brassicae)

1 l/ha

Mar Fainarea marului (Podosphaera leucotricha)

0.05% (0.75 l/ha)

Vita de vie Fainarea vitei de vie (Uncinula necator)

0.4 l/ha

Download-uri: